Het aantal hypotheekvormen dat op de markt aangeboden wordt, is ongekend groot. En allemaal hebben ze hun eigen voorwaarden en fiscale constructies. Toch zijn al die verschillende varianten terug te voeren op vier basisvormen.

De klassieke hypotheekvormen 
De annuïteitenhypotheken en de lineaire hypotheken behoren tot de klassieke hypotheken. De nieuwere hypotheekvormen zijn over het algemeen slimmere vormen. Toch kan een klassieke hypotheek in bepaalde gevallen nog steeds een goede keuze zijn.
- Lineaire hypotheek
- Annuïteitenhypotheek

De spaar- en levenhypotheken
Het basisprincipe van alle levenhypotheken is hetzelfde. Zo wordt er tussendoor niet afgelost en maken ze allemaal gebruik van een levensverzekering voor de uiteindelijke aflossing van de lening. Er is een groot aantal varianten. Deze zijn in vier groepen in te delen: de spaarhypotheken, de traditionele levenhypotheken, de moderne levenhypotheken (ook wel universal-life genoemd) en de hybride hypotheken.
- Spaarhypotheek
- Traditionele levenhypotheek
- Moderne levenhypotheek (universal-life)
- Hybride hypotheek
- De SpaarBeter Hypotheek

De beleggingshypotheken
De beleggingshypotheken kenmerken zich door het grote aantal vrijheden. Er wordt voor de aflossing van de lening geen gebruik gemaakt van een levensverzekering maar van een beleggingsrekening. Hoewel beleggen bepaalde risico's heeft, kiezen veel mensen voor deze hypotheekvorm.
- Beleggingshypotheek

De aflossingsvrije hypotheken
De naam zegt het al. Bij deze hypotheekvorm wordt niet afgelost. Deze hypotheekvorm wordt vaak gekozen door mensen die aflossing of een verzekering niet nodig vinden, omdat de waarde van hun woning toereikend is en omdat zij de laagste maandlasten willen. Vaak wordt een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd met een andere hypotheekvorm.
- Aflossingsvrije hypotheek

Andere vormen
In deze opsomming mogen de krediethypotheken niet ontbreken. De essentie van deze hypotheekvorm is het vrij kunnen opnemen en aflossen. Zodra er geld wordt opgenomen voor consumptieve doeleinden, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Tenslotte de gemengde hypotheken. Deze hypotheekvorm is iemand echt "op het lijf geschreven". Het kan een combinatie zijn van alle genoemde vormen. De hypotheek voldoet volledig aan jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Je kunt optimaal gebruik maken van alle voordelen van de verschillende hypotheekvormen.
- Krediethypotheek
- Gemengde hypotheek
Bankspaarhypotheek